Sağlık Bi

Beyninden solucan çıkan kadın tıp tarihine geçti #sağlık #tedavi #beyin #ameliyat #bulaşıcıhastalık Ameliyat

29.08.2023
7
Beyninden solucan çıkan kadın tıp tarihine geçti #sağlık #tedavi #beyin #ameliyat #bulaşıcıhastalık Ameliyat

Beyninden solucan çıkan kadın tıp tarihine geçti #sağlık #tedavi #beyin #ameliyat #bulaşıcıhastalık #ameliyat Ameliyat

#elcerrahisi #ameliyat

4 Kişi Okudu – 0 Kişi Beğendi Sende Beğen Yorum Yap

Avustralya’da üç hafta karın ağrısı ve ishal, akabinde ise kuru öksürük, ateş ve gece terlemeleri yaşayan bir kadın tıp tarihine geçti. 64 yaşındaki kadın yukarıda anılan belirtiler nedeniyle Ocak 2021’de önce New South Wales eyaletinde bir hastaneye kaldırıldı.

2022’ye gelindiğinde unutkanlık ve depresyon semptomları da kendini göstermeye başladı. Bu nedenle başkent Canberra’da bir hastaneye sevki sağlandı. MRI taraması, ameliyat gerektiren anormallikleri ortaya koyuyordu. Ancak operasyonu gerçekleştiren beyin cerrahı Dr. Hari Priya Bandi, ameliyathaneye girerken kıvır kıvır 8 santimetrelik bir solucanla karşılaşacağını muhtemelen aklının ucundan bile geçirmemiştir.

Kadının beyninden genellikle piton yılanlarında bulunan ve Latince adı ‘’Ophidascaris robertsi’’ olan yuvarlak solucan çıkarıldı. İngiliz Guardian gazetesinin aktardığı haberde, söz konusu parazitinin insanlarda görülen ilk vaka olduğu bilgisi paylaşıldı.

Bu hadisenin nasıl gerçekleşmiş olabileceğine ilişkin yürütülen fikir ise şöyle: Hasta piton yılanlarının yaşadığı nehir kenarında hayatını sürdürüyor. Yılanla hiçbir teması olmamasına karşın sık sık yemeklerde kullanmak üzere yöreye özgü yeşillikler topluyordu. Doktorların ve bilim insanlarının hipotezi ise bu noktadan sonra devreye giriyor. Piton yılanları dışkılama yoluyla paraziti çimenlere bulaştırdı. Hasta da muhtemelen çimene doğrudan dokunarak da yedikten sonra parazitle enfekte oldu.

Hastanenin bulaşıcı hastalıklar bölümünde çalışan Dr. Sanjaya Senanayake, hastanın iyileştiğini ve halen düzenli olarak izlendiğini aktardı. Araştırmacılar, önceden var olan ve hastanın bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan bir tıbbi durumun larvaların tutunmasına yol açıp açmadığını inceliyor.

Dr. Senanayake, kadının karaciğer gibi vücudunun diğer bölgelerini de istila etmiş olan başkaca larvalar nedeniyle tedavi edildiğini aktardı. Daha önce hiç kimse bu parazit nedeniyle tedavi edilmediği için dikkatle hareket edilmiş. Bazı ilaçlar örneğin larvalar ölürken enflamasyonu tetikleyebilir. Enflamasyon ise beyin gibi organlara zarar verebilir.

Dünyada tespit edilen bu ilk vaka, ‘’Emerging Infectious Diseases’’ dergisinin Eylül sayısında kayıtlara geçirildi.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.